Приштински Експрес: Косово у Београду потписало споразум о ромингу

digitalni-samit

Споразум је потписан првог дана дигиталног самита Западног Балкана у Београду, чији су део: Косово, Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Босна и Херцеговина и Албанија, пише приштински лист

Косово је данас у Србији потписало регионални споразум о смањењу цена роминга за свих шест земаља западног Балкана.

Овај споразум је потписан првог дана дигиталног самита Западног Балкана у Београду, чији су део: Косово, Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Босна и Херцеговина и Албанија.

Присуствује делегација Косова, коју предводи министар економског развоја Ваљдрин Лука.

Косовску делегацију представљају разне државне институције, невладине организације и локалне компаније у области информационих технологија.

Према документу који је потписан у прве три године, само ће ове тарифе бити снижене између ових земаља док се не планира више постојање роминга.

Извор: Gazeta Express (текст је преведен са албанског)

КоССев: Најлакше би било да смо одбили да потпишемо

Потписивање регионалног споразума о смањењу цена роминга, премијерка Србије Ана Брнабић на данашњем самиту оценила је као „тешку одлуку за Србију“ зато што „долази у време када су од стране Приштине сада већ преко четири месеца на снази таксе од 100 одсто на производе из Србије и БиХ“.

Политички моменат, како каже премијерка, није најбољи за потписивање нових регионалних споразума и било би, додаје „политички најпопуларније и најлакше да смо одбили да потпишемо овако важан, добар и користан споразум и за наше грађане и за привреду у региону до тренутка када поново имамо успостављену регионалну сарадњу по питању слободне трговине и поштовање раније потписаних кровних споразума“.

„Али одговорна политика, а посебно у комплексним временима не значи да радите лаке и одговорне ствари, управо супротно, значи да преузимате одговорност за тешке одлуке, да не калкулишете, да не бежите од изазова и проблема, већ да им идете у сусрет“, закључила је.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ