Држава још једним законом директно угрожава будуће маме


Фото: Ненад Поробић / Машина

Будуће маме ће пре отварања боловања морати да раде 12 месеци у континуитету како би примале пуну зараду. Досада су имале праве на њу након три месеца рада.

То је новина коју доноси новоусвојени Закон о здравственом осигурању, који доводи труднице у веома лош положај, пише Политика.

„Осим тога, труднице које су запослене свега неколико месеци, примаће само неколико хиљада динара када оду на боловање, јер по Закону о финансијској подршци породицама са децом, морају да буду запослене 18 месеци пре одласка на породиљско одсуство да би добијале пуну зараду“, објашњава Татјана Мацура из Иницијативе Маме су закон.

Плата труднице, која је била запослена свега три месеца израчунава се тако што се њеној заради додаје девет месеци минималне републичке зараде и онда се тај износ дели на 12 месеци.

То значи да ће трудница, која је имала плату 30.000 динара и која је отворила боловање три месеца по заснивању радног односа, месечно добијати 21.100 динара до порођаја.

Када се породи, добијаће свега 5.000 динара јер по важећем Закону о финансијској подршци породицама с децом, који је ступио на снагу 1. јула 2018. године, трудничко боловање не улази у обрачун накнаде за породиљско одсуство и одсуство с посла ради неге детета.

„Иако су нашим политичарима пуна уста приче о наталитету, закони које доносе не говоре о њиховим добрим намерама. Новоусвојени закон труднице практично примора да раде све до порођаја, без обзира да ли имају нормалну или ризичну трудноћу“, каже Татјана Мацура.

Извор: Бебац