Још једна пресуда која је изазвала огорчење – Исламовићу 14 мјесеци затвора

Untitled

Десет логора за Србе, тортура 2.000 логораша, силовањa, мучења, масакрирања и убиство 226 лица.

Разлог су за 14 мјесеци затвора, колико је Суд БиХ првостепеном пресудом осудио бившег припадника Хрватског вијећа одбране Алминка Исламовића, за злочине над српским цивилима у Броду 1992. године. Још једна пресуда која је згрозила јавност Републике Српске!

Припадници регуларне Војске Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица, током марта 1992. односно прије, како то неки желе представити почетка рата у БиХ, већ 26. марта, убили су 42 Срба из Сијековца, а ноћ прије породице Дујанић и Мартић. Међу злочинцима, био је Алминко Исламовић, као припадник и командир Војне полиције ХВО-а од марта до октобра 1992. до када је трајала окупација и терор у Броду. Алфа и омега, страдања Срба, кажу Брођани.

– Жене су силоване. Мушкарци такође исто, одвођени на прве борбене линије, жене преко ноћи, распоређене по одређеним линијама њиховим, гдје су кориштене за употебу, како тамо изјављују за употебу подизања морала, хрватској муслиманској војсци – каже Марко Грабовац, предсједник Републичког одбора за тражење заробљених и погинулих цивила Републике Српске.

– Предсједник ОО БОРС-а Брод Зоран Видић истакао је да је непојмљиво да за закве злочине и сва та злодјела, која су учинили, припадници ХВО-е, да се добије, само таква једна минимлана казна, од 14 мјесеци.

Три пута у сто година исте жртве. Исти џелати. И није важно, да ли је једна глава, стотине или милиони, ако су српске. Исламовић је оптужен јер је као припадник и командир Војне полиције ХВО-а од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању српских цивила који су били заробљени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону Полета. А казна, се своди само на процес.

– Ми знамо да нама нико не може вратити, изгинуле комшије, рођаке, браћу, људе, познанике, то ми знамо. Али шта је сврха суда, процеса, него да се праведно, казни, осуди, жигоше, управо они који су та дјела на подручју општине, ја би рекао и шире урадили – истиче Илија Јовичић, начелник општине Брод.

– Дакле ви имате ситуацију да су људи пресуђивани на 30 година казане, зато што им се судило према кривичном закону из 2003. године, који је коришћен, ретроактивно, за дјело, које почињено, много година прије тога, а онда имате друге, који долазе из другог, дакле из друге етничке гурупе, из другог консититивног народа, на њих се баш исрпавно примјењивао закон, за исто дјело, пресуђивано је 13 година – напомиње Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

За осам мјесеци окупације Брода од марта до октроба 92. Године, кроз 10 логора за Србе, прошло је 2.000 логораша. Убијено је 226 Брађана и још се трага за 50 несталих. У Броду су тада убијени Роми, њих око 200, међу којима је било и дјеце. Брођани кажу да постоје свједоци, који говоре да је трговина људским органима, почела те 1992. године, али Тужилаштво и Суд БиХ о свему ћуте.

Извор:
ЈАДОВНО