Грађани Русије прикупили су тону лекова за апотеке и Здравствени центар у Косовској Митровици, који су из Москве допремљени на београдски аеродром, изјавио је представник Руске хуманитарне мисије Јевгениј Примаков, који је посланик руске Думе.Списак лекова направљен је у сагласности са потребама Здравственог центра у Косовској Митровици, чија су складишта лекова испражњена као и рафови у апотекама, рекао је Примаков на конференцији за новинаре у Београду и оценио да је та болница јединствена јер може да помогне свим људима.

Руски посланик изразио је очекивање да ће процедура на царини на аеродрому, започета 26. марта, убрзо бити готова како би лекови што пре стигли на КиМ.

Он је осудио таксе које је Приштина увела на робу из Србије и оценио да изгледа да су “ притисци из Вашингтона и Брисела на Приштину недовољни и неискрени“, рекао је Примаков и додао да је дужност Руске хуманитране мисије управо да помазе људима који су лишени основних људских права.

КБЦ у Косовској Митровици,фото И.Радуловић

Примаков је рекао да је до сада та хуманитарна организација у центалној Србиј и на КиМ реализовала помоћ вредну око пола милиона евра, да су реновирали вртиће, изградили део пута до села Путиново, обезбедили амбулантна возила …и да су ту увек кад треба,

Такође, најавио је да планирају да опреме школу у Зубином Потоку, као и да на школу или болницу у Рашкој поставе соларне плоче.

Извор: Вечерње новости