Смене непослушних председника општина са Севера?

predsednici opstina sa severa kimВлада Србије могла би да смени поједине председнике општина са севера Косова и Метохије због одбијања да пристану на споразум с Приштином.

До смена би могло да дође уколико они ометају спровођење споразума, а могли би да буду смењени они којима је мандат истекао, пише „Блиц“. То би значило промену председника општина у Звечану и Зубином Потоку, које воде кадрови Демократске странке Србије.

Државни врх очекује од представника Срба са севера КиМ да не уцењују и не ометају примену бриселског споразума већ покажу политичку одговорност за грађане.

Како пише „Блиц“, у Косовској Митровици су разматране различите верзије питања на рефендуму, јер власт у Београду одбија да то буде „да ли сте за Косово у саставу Србије“, а што је захтев лидера Срба са КиМ.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да бриселски споразум мора бити спроведен. Међутим, Вучић је додао да влада не жели да повлачи драматичне потезе. Он је изразио уверење да држава Србија никада неће прибећи томе да не исплаћује плате, смењује легално и легитимно изабране председнике општина на Космету.

„Све то можемо и све то стоји влади на располагању, али мислим да то не би било добро и зато нам је потребан разговор и дијалог и хитни завршетак тог разговора и свакако њихово веће поверење у државу“, рекао је Вучић.

Нови магазин