Ђаци Филолошке гимназије испред полицијске станице „29. новембар“ траже ослобађање свог друга Павла Цвејића ухапшеног због упада у зграду РТС

Tan201

Ђаци Филолошке гимназије у Београду окупили су се данас поподне испред школског дворишта одакле су кренули пешке ка Полицијској управи за град Београд у Булевару деспота Стефана како би тражили ослобађање свог школског друга Павла Цвејића, ухапшеног због упада у зграду РТС током протеста „1 од 5 милиона“.

Протест под називом „Правда за Павла“ организован је након што је ученик четврте године ове гимназије у недељу ухапшен због насилног уласка у зграду РТС-а, а онда по хитном поступку осуђен на 30 дана затвора.

„Ми, који Павла познајемо већ четири године и с којим се свакодневно дружимо у школи, а и ван ње, можемо да посведочимо о двострукој неправди која се обрела на нашег друга из клупе: како од стране власти која га је затворила тако и од стране опозиције која га искоришћава као жртвеног јарца ради стицања публицитета“, стоји у најави протеста.

Окупљени ђаци носе пароле „Зашто нам хапсите другове“, „Правда за Павла“… Колона је кренула кроз Теразијски тунел због чега је саобраћај у овом делу града тренутно блокиран.

Испред Полицијске управе за град Београд пристигло је неколико десетина полицајаца који се полако распоређују око зграде.

Ситуација је потпуно мирна, окупљени само скандирају „Павле, Павле“, а како сазнајемо, поред ученика Филолошке гимназије присутни су и његови другари из основне школе, као и ученици других средњих школа.

Ево ко је Павле Цвејић

О Павлу Цвејићу другари из разреда, садашње, али и бивше школе, имају најлепше мишљење.

– Знамо га још из основне школе, увек је био фин, дружељубив, воли да дебатује и интересује га политика. Увек је све речима решавао, није инцидентан. Сваке суботе је ишао на протесте, а ево сада је ухапшен. Желимо да га избавимо и омогућимо му да заврши средњу школу – рекле су другарице које су са њим ишле у основну школу.

Извор:
НСПМ