Грчки Синод основао две комисије да разматрају украјинско питање

Грчки архијереји још увек разматрају проблем и основали су две синодске комисије: по догматским и канонским питањима, и о међуправославним и међухришћанским односима

Извор: Православие.ру

Стални Свети Синод Грчке Православне Цркве, под председавањем Његовог Блаженства архиепископ атинског и све Грчке Јеронима од 5. до 7. марта 2019. године, разматрао је извесна питања, међу којима и односе између Цркве и државе, као и украјинско црквено питање. Како је раније писано, коначна одлука није донесена о томе да ли да се призна или не украјинска расколничка Црква.

Архијереји Грчке Цркве још увек разматрају проблем и у том циљу основали су две синодске комисије: по догматским и канонским питањима, и о међуправославним и међухришћанским односима, с тим да оне темељитије проучавају ова питања.

Наиме, патријарх Вартоломеј је упутио писмо архиепископу Јерониму у децембру 2018, као и свим другим предстојатељима православних Цркава, тражећи да призна новоосновану украјинску националну Цркву и да почне помињати „митрополита“ Епифанија Думенка на Божанској Литургији. Међутим, архиепископ Јероним не планира да потпише документ о признавању, него би радије да се донесе саборска одлука.

С обзиром на то да су оформљене две комисије које ће проучавати украјински проблем, јасно је да ће све одлуке Патријаршије Цариградске бити разматране: у погледу стварања нове јурисдикције у Украјини и у погледу каноничности свештенства тзв. „Православне Цркве Украјине“.

Сматра се да комисије неће бити у могућности да заврше посао у року од две недеље када се архијереји поново састају, него ће вероватно одлука бити одложена за октобар.

Извор: Orthochristian.com/Инфо служба СПЦ

(Православие.ру, 13. 3. 2019)