Такозвана косовска царина одузела лектиру намењену основцима у Гори


Лектиру намењену ученицима основних школа у Гори, у местима Рапче и Враниште на Косову и Метохији, одузели су припадници такозване косовске царинске службе, директорима школа је наложено да плате казне у износу који ће накнадно бити одређен, уз обавештење да књиге неће бити враћене.

Пошто су јуче у поподневним часовима преузели књиге у северној Косовској Митровици, које су, како каже директор Основне школе „9. мај“ у Рапчу Хајрудин Нехру, добили од Министарства просвете Србије, прешли су у јужни део Косовске Митровице, да би их након извесног времена пресрела царинска служба и одвела у тамошњу царинску испоставу.

Како каже, прво је било речи и о кривичној пријави за „шверцовану робу“, а затим је ипак речено да ће платити казну у износу од око 100 евра, која ће се накнадно утврдити, а јавиће им се време када ће морати да дођу и казну плате, као и да им књиге, намењене основцима, неће бити враћене.

Нехру је прецизирао да је било четири пакета књига, лектире и нешто уџбеника, намењених школи у којој је директор и коју похађа 74 четири ученика као и Основној школи „25. мај“ у Враништу која има нешто мањи број ученика.

Начелник Школске управе за КиМ Јасмина Дедић рекла је Танјугу да су је директори две школе у вечерњим часовима обавестили о томе шта се десило, уз оцену да је просто несхватљиво да се тако нешто уопште може догодити и да се деци, која су жељна књига, читања, образовања, то у 21. веку забрањује.

„Ово је за сваку осуду. Запленити књиге и одузети деци право да читају и уче на свом језику, апсолутно је неразумљиво. Какве везе има политика с тим – да ли деци треба одузети и право на образовање“, упитала је Дедићева.

У Канцеларији за Косово и Метохију наводе да су границе лудости Приштине бесконачне и да се из дана у дан се померају.

„После паљења српских производа на ломачама широм Косова и Метохије и одузимања светосавских пакетића деци из Гораждевца, данас су на мети приштинских власти лектира и уџбеници за ђаке у Гори. Најоштрије осуђујемо ове безумне потезе, који само потврђују извештаје о људским правима Срба на КиМ. Очекујемо од међународне заједнице да са речи у извештајима пређу на дела на терену“, поручују из Канцеларије за КиМ.

Извор: РТВ