Како изгледа полигон недалеко од касарне у којој је Вулин на обуци?

IMG_1983

Услови живота на војном полигону Пескови у близини Пожаревца на коме се обучава део резервног састава Војске Србије, према речима Данасових саговорника, нису достојни човека

„Не постоји довољан број тоалета. Нису испуњени ни елементарни хигијенски услови за смештај људи, што показује и присуство пацова“, каже за Данас.рс извор из војске који је инсистирао на анонимности.

Оваква оцена стања на полигону Пескови подударна је са утиском који одају фотографије полигона, у које је Данас имао увид. На фотографијама се види да војници спавају у зарђалим металним креветима на спрат који су поређани један до другог.

Испод њих се налази бетонски под, а изнад, трошне греде које изгледају као да ће пући сваког тренутка. Велики објекат се греје са свега неколико пећи на дрва.

А недалеко од полигона Пескови, у касарни у Пожаревцу, смештен је тренутно најпознатији резервиста Војске Србије, министар одбране Александар Вулин. Како нам је речено, у касарни су услови смештаја неупоредиво квалитетнији него на полигону, а са министром на обуку кренули су и припадници елитне јединице Кобра, који по закону штите министра одбране.

Према речима нашег извора, јединица у којој је смештен Александар Вулин једина је која није била на полигону Пескови током обуке због чега он спекулише да „војска крије полигон од Вулина“.

Како нам је објашњено, министар Вулин је формацијски гледано, стрелац, што је најмасовнији тип пешадинаца. Као саставни део секундарне обуке резервних састава, стрелци иду на обуку пуцања, који се у околини Пожаревца обавља на полигону Пескови. Према наводима нашег извора, све остале јединице су већ обавиле обуку на полигону, сем оне у којој се налази министар.

Међутим, није немогуће да министар Вулин врло добро зна у каквим условима живе војници на резервној обуци, пошто је у више наврата посећивао полигон Пескови. Учинио је то у марту прошле године присуствујући обуци полазника Основног курса за подофицире. Исто је учинио и у августу 2017. године када је, како стоји на интернет страници Министарства одбране, ненајављено посетио обуку подофицира.

Министар Вулин је, подсетимо, прошле недеље изјавио да се добровољно пријавио на 15-одневну обуку за резервисте.

„Ако ја могу да идем, зашто не може и неко други“, рекао је Вулин говорећи о позивима за војну обуку послатим ових дана грађанима који нису служили војску и додао да „нема оправдања да се не служи својој земљи“.

Војни синдикат Србије том приликом је Влади Србије послао захтев за достављање информација од јавног значаја, тражећи да јавност обавести о правном основу по ком Вулин пристуствује обуци резервног састава ВС и одговор на питање ко ће 15 дана обављати дужност министра одбране.

Они су такође захтевали од Инспектората одбране да изврши ванредни надзор у војној здравственој установи која је вршила преглед Вулина, имајући у виду да он није служио војни рок из медицинских разлога. Они су истовремено тражили ванредни инспекцијски надзор у јединици у којој се Вулин обучава и да се изда налог да се са том “незаконитом активношћу одмах престане”.

Поводом фотографија полигона Пескови редакција Данаса је покушала да добије коментар од Министарства одбране, међутим, до тренутка кад је овај текст објављен, Министарство се није огласило.

Извор:
ДАНАС