РТ: Сенат САД усвојио резолуцију о рату у Јемену, одбијајући да подржи Трампову подршку саудијској коалицији

118046_vest_rfds

Сенат под контролом републиканаца усвојио је резолуцију којом би се окончало учешће САД у бруталном рату коалиције под вођством Саудијске Арабије у Јемену, чиме би се супротставили подршци председника Доналда Трампа контроверзном сукобу.

Резолуција која је усвојене, спречава америчке снаге од било каквог учешћа у све непопуларнијем рату без даљег одобрења Конгреса. Њени заговорници тврде да умешаност САД у сукоб крши уставне одредбе да само Конгрес може одобрити учешће у рату.

Ранију верзију резолуције усвојио је Представнички дом који контролишу демократе, али је Сенат одбацио. Резолуција мора сада поново да проше Представнички дом пре него што буде послата у Белу кућу, гдје је Трамп обећао да ће ставити вето.

Мала група републиканаца била је вољна да пређе партијску линију како би казнила Трампа због његове подршке конфликту који су УН прогласиле хуманитарном катастрофом, у којем је страдало десетине хиљада цивила и ставио половину Јемана на руб потпуне глади.

Америчке снаге су раније пружале подршку саудијској коалицији у ваздушним нападима, па чак и допуњавање горива у ваздуху, све док се та пракса није прекинула крајем прошле године.

Резолуција такође служи као средство за притисак на Трампа да осуди саудијску владу због убиства новинара Џамала Кашогија, а за шта су америчке обавештајне агенције упериле прст на саудијског принца Мохамеда бин Салмана.


У међувремену, открића да су интереси повезани са Трамповом администрацијом у преговорима о продаји нуклеарне технологије Саудијској Арабији бацили су ново светло на председникову угодну везу с краљевством.

Коалиционе снаге које предводе Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати немилосрдно бомбардују Јемен од 2015. године у покушају да збаце Хути побуњенике који контролишу главни град Сану. Коалиција наоружана и обучена од стране САД-а, како се наводи, намерно гађа болнице и другу цивилну инфраструктуру, што је довело до масовне епидемије колере, а верује се да је више од 60.000 погинуло у сукобу од 2016. године, са још 85.000 процењених мртвих од глади.

Половина становника Јемена ослања се на помоћ у храни да би преживела, што их ставља у непосредну опасност од глади након што су коалиционе снаге прошле године блокирале лучки град Ходеидах.

Извор:
ВОСТОК