Недеља сиропусна у манастиру Светог архиђакона Стефана у Ариљу

FormatFactory_DSC0985У Недељу сиропусну, 25. фебруара/10. марта, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог архиђакона Стефана у Ариљу. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Агапит (Бичанин) и јерођакон Паладије (Матић). Литургији је присуствовало око 150 верника.

Након Литургије Владика Артемије се обратио пригодном беседом у којој је подсетио верне на претходне припремне седмице за Велики пост а потом додао:

“А данас, данас је четврта недеља пред пост, припремна недеља. Она се посвећује догађају изгнања Адама из Раја. Дакле, прошла недеља била је о завршетку овога света и века, а данас о почетку свега. Адам, наш праотац и прамајка Ева, они су живели у Рају. Имали су свега у изобиљу, али имали су и једну заповест, скромну, малу заповест: можете да једете од свих плодова рајских, али са једнога дрвета, са дрвета познања добра и зла да не једете, јер ће те умрети ако будете јели.

И поред свег тог изобиља, они погазише пост који им је Бог одредио. Јер то уздржање од тога плода са једнога дрвета,био је уствари врста поста постављеног пред Адама и Еву. И они погазивши ту једину заповест, заповест о посту, беху изагнани из Раја и за њима врата Раја затворена. И Бог им је рекао да ће у зноју своме зарађивати кору хлеба да се прехране. Тако је било, тако је до данас.

Али шта нам управо хоће да каже света Црква данашњим подсећањем на пад Адама? Хоће да нам каже да је Рај за човека закључан нарушавањем поста, а да тај исти Рај можемо да отворимо држањем поста. Пост је уствари кључ којим отварамо рајска врата и у који нас Господ поново прима и уводи.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.