Срби са КиМ: Зашто нас Београд плаши?


Последњих месеци из Београда стижу упозорења о наводним сукобима, о могућим „нападима на Србе на северу“ и „тензијама“ које ствара Приштина. Такве изјаве готово свакодневно чујемо од председника Србије, министра спољних послова, чланова Српске листе, па све до начелника генералштаба Војске Србије.

Међутим, поједини Срби са Севера сматрају да такве изјаве имају за циљ да застраше народ, а да иза свега стоји намера да се потпише споразум и „преда Косово“.

У призивању сукоба на Косову највише предњаче српски таблоиди, али су о „могућем нападу на Север Косова“, „распоређивању Косовске полиције у пограничним подручјима“, „приправности Војске Србије“ претходних дана и месеци говорили и званичници Србије. Поставља се питање – зашто нас плаше и шта је циљ?

Славиша Ристић, посланик у Скупштини Србије који је иначе са Севера Косова каже да је напетост и забринутост за безбедност увек присутна, али да овога пута ту напетост стварају представници власти у Београду, а пре свега Александар Вучић.

Стиче се утисак, каже Ристић, да је намера да се направи управо таква атмосфера „како би се Косово препустило и лакше прогутало и прихватило независно Косово“ од стране јавности у Србији.

„Заиста је несхватљиво да имамо ситуацију да нас Александар Вучић плаши на тај начин, просто изиграва неку врсту страшила у последњих годину дана са тим константним најавама упада полиције и војске Косова на север. Уместо да се шаљу смирујуће поруке и да се охрабрује народ да тамо остане, управо се ради супротно“, каже Ристић за РТВ Ким.

Ристић верује да „Албанци неће урадити ништа ако за то немају неку врсту дозволе од стране својих ментора“ или ако не постоји нека врста прећутне сагласности са Београдом, како би се „завршио тај посао“ око разграничења.

Ненад Радосављевић, аналитичар и новинар са Севера Косова сматра да представници власти у Србији не могу да остану на политичкој сцени без да изазивају проблеме, уз наду да ће, како каже, то бити профитабилно за њих.

Радосављевић за РТВ Ким каже да су су представници власти и у Приштини и у Београду спремни да се и сукобима одрже на власти.

„Они су толико незасити влашћу да немају ограничења. Неки људи на тај начин покушавају да се задрже на политичкој сцени и много су у томе предалеко отишли. Реторика која се све више заоштрава је једно али оно што се и у самом ваздуху осећа поводом тих њихових изјава, а реално таква могућност постоји поготово око севера и заузимања границе, па евентуалног дејства са стране Србије, па онда стварања неке тампон зоне и онда после тога би уследила нека мировна конференција на којој би и једној и другој власти било лако да то потпише јер су наводно натерани на то, иако то није била њихова добра воља“, ироничан је Радосављевић.

Међутим, посланик са Косова Славиша Ристић сматра да нико нема право ни да помисли на идеју о разграничењу, а камоли да је реализује.

„Нико нема право да и један део Косова и Метохије предаје. Друга је ствар што је сада Косово окупирано, и то није први пут да је неко окупирао тај простор, али нико нема право да преда тапију над том територијом“, закључује Ристић.

Извор: Kossev